hoofdmenu
Sigers Weblog

none yet

De politiek incorrecte meute

24 april 2015


meute

M

ij lijkt het een beetje onnozel een gehandicapte een "mindervalide" te willen gaan noemen, en dat dan weer bij te stellen tot "andersvalide" om ten laatste misschien tot het besluit te komen dat "gehandicapte" toch de meest respectvolle benaming was. Dat eindeloos de puntjes op de puntjes op de i zetten is pietluttig, en iemand heeft op een bepaald ogenblik de matig creatieve ingeving gehad om zulke pietluttigheid smalend "politiek correct" te gaan noemen.

§

Nu heeft rechts van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook ernstige standpunten een negatieve klank te geven zonder dat de afwezigheid van argumenten te hard opviel. "Politiek correct" werd uitgebreid van een smalende opmerking over regelneverij tot een scheldwoord voor bijvoorbeeld het redden van (niet-blanke) schipbreukelingen. Een standpunt tot "politiek correct" bestempelen volstond op den duur om het te ondergraven. Wanneer iets eenmaal als "politiek correct" gebrandmerkt is, is het nog verder vragen naar redelijke argumenten overbodige moeite, en voor sommigen een bewijs van dezelfde schandelijke politieke correctheid. Zo slaagde rechts er in te innen op de negatieve bijklank van een positief woord, zonder daarbij verder te hoeven onderbouwen wat er mis is. Het is correct en dus is het niet correct. Dat is orwelliaanse newspeak die allesbehalve bijdraagt aan een klare debatstijl. Naar mijn gevoel is dat doelbewust, want als je zwak staat in een debat, kan verwarring de beste optie zijn.

Het grote succes van de kreet "politically correct" is ook wel een gevolg van de ideologie van het functionele egoïsme die haar top bereikte in de jaren negentienhonderdtachtig maar die met verve op haar bek ging in de economische crisis van 2007 en in de nasleep daarvan die we nog steeds voelen. De kampioenen van het functioneel egoïsme wilden immers elke politieke hindernis opruimen om hun kapitalistische Walhalla te realiseren. Al briesend tegen al wie "politically correct" was hebben egoistische CEO's en rechtse politici onze economie fataal de berm in gereden. Dus kan men verwachten dat intelligenter rechts de term gaandeweg zal laten vallen, zodat hij terug zijn normale werk kan hervatten: juiste politieke beslissingen aanduiden.

Hier voor het goede begrip enkele voorbeelden van wat zoal gezegd wordt. Let wel, overal waar "politiek correct" staat moet men begrijpen dat de auteur "politiek fout" bedoelt. Ik noem geen "auteurs" om niemand te beschamen:

Er is niets vreselijker dan een politiek-correcte kerk
Hiermee wordt bedoeld: Een kerk die opkomt voor armen en vluchtelingen is het ergste wat op de wereld bestaat.
Het kan verkeren met politiek correcte hypocrieten.
Hiermee wordt bedoeld: wie de protesten tegen de aanslag op Charlie Hebdo steunt en toch tegen discriminatie is, is een bedrieger.
Politiek correcte berichtgeving is blankenhaat.
Hiermee wordt bedoeld: zeggen dat zwarten in bepaalde gebieden in de VS harder aangepakt worden dan blanken is racisme.
Het leed werd genegeerd om redenen van politieke correctheid [...] De grote toevloed aan islamieten komt door het politiek correct immigratiebeleid.
Hiermee wordt bedoeld: het lijden van de honderden kinderen, vrouwen en mannen die verdrinken in de Middellandse zee omdat ze op de vlucht zijn hebben we zelf veroorzaakt, niet omdat we bijdragen aan hun verschrikkingen, maar omdat we ze dood en halfdood uit de zee vissen, zodat nog veel meer mensen voor die behandeling kiezen.
Loze, laffe, politiek correcte van krokodillentranen voorziene plichtplegingen.
Hiermee wordt bedoeld: Nederlandse vrouwen en meisjes worden massaal verkracht door moslimjongeren en de overheid kijkt opzettelijk weg.
Het is leuk om elkaar een veer in de reet te steken en lekker politiek correct te doen.
Hiermee wordt bedoeld: pleiten voor goede maatregelen doet men enkel voor de schijn en om het ego te strelen, niet om wat te verbeteren.
Door Pegida schieten politiek correcten van de weeromstuit in een kramp.
Hiermee bedoelt men: Pegida mag niet ter discussie staan.

Over al deze kwesties zou een redelijke discussie gevoerd kunnen worden, maar rechts meent nergens nog tot een onderbouwing verplicht te zijn; ridiculiseer je tegenspreker met een vette rode "politically correct"-stempel en klaar is Kees. Als Kees uitroept "ik ben niet politiek correct" schiet hij zichzelf in de voet. Makkelijk zat.

Ik pleit er voor dit populistisch gezeik (sorry!) achter ons te laten, en de term "politiek correct" te gebruiken voor politieke standpunten waarvan men meent dat ze juist zijn. De rechtse schreeuwers die het toch niet kunnen laten, kan men voortaan aanduiden als "politically wrong". Aangezien ze tegen politiek correcte uitspraken zijn, kan dat geen problemen geven.
Bronnen:
Weg met de angst voor het label 'politiek correct' (De Morgen - Dieter Ceustermans)
Lang leve de Linkse Kerk (Liberales - Rob Hartmans/Dirk Verhofstadt)
The truth about "political correctness" is that it doesn't actually exist (Vox - Amanda Taub)Tags: actueel, ethiek, samenleving, seculariteit

Zie ook het archief